Mergi la conţinutul principal

Yves Saint Laurent - 'Fashions fade, style is eternal'

Yves Saint Laurent

Nu exista multe persoane care reusesc sa devina head designer al casei de moda Dior la varsta de 21 de ani… Dar Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent s-a nascut sub o stea foarte norocoasa undeva in Oran, Algeria si are nenumarate realizari ce vor ramane in istorie. Citatul 'Fashions fade, style is eternal' ii apartine dar il reprezinta in acelasi timp.

Pentru Yves Saint Laurent prima abatere de la o viata creativa ca designer soseste in anii 1960, cand este inregimentat in armata franceza ce lupta pentru independenta Algeriei. Anii grei petrecuti in razboi si-au spus cuvantul, a urmat o cadere nervoasa dificila. In 1962 creatorul si-a revenit si a fondat una din cele mai prestigioase case de moda din istorie, alaturi de partenerul sau Pierre Berge - Yves Saint Laurent, marcata de celebrul insemn YSL.

Casa de moda YSL a pornit o adevarata revolutie in moda, realizand piese inca celebre: fracul pentru femei (Le Smoking), trench-ul și peacoat high fashion, stilul safari chic, rochia camasa, rochia iconica cu imprimeu Mondrian, la blouse roumaine inspirata de ia traditionala, piese inspirate de miscarea Beatnik si de modele etno – toate inca extrem de purtabile si prezente in inconstientul nostru colectiv.

Saint Laurent a fost, de asemenea primul couturier care a comercializat si cultivat propria linie prêt-a-porter - Rive Gauche, și el a fost printre primii designeri care au folosit modele de culoare. Linia Rive Gauche introduce in moda stilul revolutionar al anilor respectivi, Miuccia Prada, studenta la momentul respectiv, poarta creatiile YSL la proteste politice.

Yves Saint Laurent

Viata lui Yves Saint Laurent reprezinta o revolutie in sine. Cu un amestec de textile fine, inspiratie, cocaina, Marakech, Studio 54, culoare si texturi - este o dovada reala ca, in special datorita inspiratiei reale, o piesa de designer este o investitie, pentru totdeauna!

Am spus-o adesea ca as fi dorit sa fi inventat blue jeans: cea mai spectaculoasa, practica, relaxanta si nonsalanta piesa vestimentara. Jeansii au expresivitate, modestie, sex appeal, simplitate - tot ceea ce pot spera ca hainele mele sa ofere.

Ultimul mare couturier a fost numele dat de lumea modei, YSL ramane unul din putinii designeri care au reusit de-a lungul carierei sale sa ridice creatia vestimentara la rang de arta.


Imagini - Getty Images.