Mergi la conţinutul principal

Totul despre DENIM

Iubim DENIMul! Unele dintre noi am devenit atat de experte incat am putea sa purtam denim in fiecare zi fara sa lasam impresia ca am fi intr-o pana de inspiratie. Dimpotriva, Every Day is a Denim Day, mai ales daca alternezi cateva perechi de blugi, cu camasi din denim, jachete din denim sau chiar rochii din denim. Noi am mers pe stilul clasic in acest articol. Adica ne-am imaginat cum ai putea sa incluzi aceeasi pereche de blugi in tinute diferite astfel incat sa ai stiluri diferite: sport, office, glam.

Ca tot este vorba despre clasicii blugi, am privit putin inapoi in timp pentru a vedea care sunt momentele cheie din istoria Denimului.

1. De unde vine acest nume DENIM?

Blugii au aparut in urma unui accident intamplat in secolul 18, undeva in Franta. Cativa producatori de tesaturi din Nimes au incercat sa reproduca serjul, un material italian, insa le-a iesit altceva. Noului material i-au spus 'serge de Nimes'. Noi ii spunem in prezent Denim ;)

2. Cine este inventatorul BLUGILOR?

Blugii au ajuns in SUA prin intermediul unui imigrant bavarez. Levi Strauss croia denimul in San Francisco, in 1853. Era perioada cand toata lumea isi cauta succesul in Vest, petrecand luni intregi in aer liber, dormind in corturi. Vremea nu era prea blanda, iar conditiile nici atat. Pantalonii facuti din tesaturile stiute de croitori pana atunci aveau sa cedeze asa ca denimul a castigat teren repede.

3. Cum au ajuns blugii atat de populari in zilele noastre?

E un drum lung, dar o contributie insemnata e a vedetelor de cinema. In Rebel fara Cauza (1955) James Dean a purtat blugi, un tricou alb si o jacheta din piele. Tinuta a devenit rapid 'uniforma' si simbol al coolness-ului de pe vremea aia. Marlon Brando a purtat si el tot blugi, la fel si Elvis Presley, deci, da, toata lumea a inceput sa poarte blugi.

4. Blugii sunt doar pentru barbati?

Marilyn Monroe a purtat la randul ei blugi in filmul 'The Misfits'. Juca rolul unei femei care frecventa un grup de cowboys. Tinuta ei era o copie a celei pe care a purtat-o James Dean, deci, da, este foarte clar ca blugii sunt si pentru femei.

5. Unde se produce Denim-ul de cea mai buna calitate? 

Specialistii indica Japonia drept tara cu cea mai buna calitate a denimului. De altfel, acolo cererea pentru denim esta cu mult mai scazuta decat in alte parti ale lumii. La nivel global, cifrele spun ca 39% din productia de blugi se cumpara in SUA, in timp ce doar 10% in Japonia si Coreea.

 

 


 

Credits: Getty Images.