Mergi la conţinutul principal

LONDON FASHION WEEK: TOAMNA-IARNA 2016/2017

FTD_London FW

A 2-a oprire in programul modei internationale a fost la London Fashion Week Toamna-Iarna 2016/17. Desi au aparut unele schimbari in programul evenimentului, acestea au fost de bun augur, cea mai importanta fiind reintoarcerea brandului Alexander McQueen pe pasarela orasului ce i-a apartinut regretatului designer. Iata cele 5 colectii care ne-au placut cel mai mult!

collage_Burberry

Burberry

A fost prima colectie ce i-a adus un omagiu lui David Bowie, piesele fiind dominate de stralucirea specifica vedetei britanice. Sigur aceasta colectie eclectica si nostalgica i-ar fi placut si starului. Show-ul cu aer British s-a centrat pe imprimeurile cadrilate, chiar si trench-urile clasice defiland pe podium in carouri sau in variante cadrilate care au pornit de la imprimeul pielii de sarpe. Christopher Bailey, designerul brandului, a descris show-ul drept un mozaic facut din lucrurile sale preferate. Am vazut, asadar, un amestec interesant de motive glam-rock specifice anilor '70, croieli militare si piese boeme ingenios combinate.

Când vine vorba de Burberry, accentul e intotdeauna pus pe imbracamintea exterioara: fiecare piesa avea propriile detalii inedite (la o haina supradimensionata detaliul era dat de pielea multicolora de piton, iar un sacou kaki avea detalii metalice aurii ce aminteau de Garda Reginei). In contrast cu aceste elemente extrem de masculine, in colectie au fost incluse si piese feminine, romantice, precum rochiile mini cu model paietat, in stilul anilor '70, si rochiile maxi print-pe-print. Pe langa asta, brandul a anuntat o noua strategie de vânzare: se vor inaugura in curand show-urile ce le vor permite clientilor sa cumpere imediat produsele vazute pe podium!

collage_Alexander McQueen

Alexander McQueen

Fluturi peste tot, piese cu tenta de budoir, un fel de romantism intunecat si visator, intr-o lume nostalgica, de basm, si Alice in tara minunilor modei. Revenirea show-ului Alexander McQueen in programul saptamanii modei londoneze a coincis cu cea mai visatoare si mai feminina colectie a lui Sarah Burton, o colectie plina de simboluri suprarealiste, aplicatii de vis si un dram de magie. Designerul a descris femeia pentru care a creat drept „o femeie care se afla aproape de somnambulism, intr-o stare in care realitatea si visele sunt incetosate". Pe podium au aparut combinatii neobisnuite, precum tulle-ul si pielea, penele si lanturile, suprafetele transparente si metalice, costumele si corsetele, toate fiind etalate intr-o colectie care a sarbatorit contrastele. Sarah a imprumutat pentru piesele sale maiestria specifica zonei de haute couture si banuim ca a avut nevoie de sute de ore de munca laborioasa, facuta de zeci de specialisti, pentru a crea aceste piese de arta si pline de detalii superbe.

collage_Vivienne Westwood

Vivienne Westwood Red Label

O colectie clasica Westwood, din care n-au lipsit piesele din tweed, paltoanele cadrilate si voluminoase, elemente nostalgice si de avangarda, printuri mixte, dar si mesaje politice. Am regasit piese matlasate elaborate, realizate din diferite materiale imprimate, care au aratat spiritul iscoditor, nomad si neconventional ce o caracterizeaza pe Westwood. Paleta cromatica a colectiei a continut culori clasice de toamna printre care s-au regasit accente de fucsia, albastru regal si menta.

collage_Temperley London

Temperley London

Cea mai noua colectie Temperley London a fost o colectie conceputa in jurul mai multor variante de decor. Volanele, dantela, broderiile, aplicatiile, fundele voluminoase la baza gatului, imprimeul plasat pe un alt imprimeu, toate au fost prezente in colectie, intr-un stil foarte feminin. Show-ul a fost centrat pe nostalgie si pe romantism, teme combinate cu stilul maritim si cu cel infatisat de puternicii pirati cu tatuaje. O joaca intre elementele masculine si cele feminine a condimentat colectia. Am vazut paltoane si cape de inspiratie retro, asemanatoare uniformelor maritime, care au fost combinate cu rochii romantice de printesa. Paleta cromatica a fost una neobisnuit de luminoasa pentru toamna, fiind plina de culori delicate, iar tonurile de albastru pastelat si cele de crem s-au potrivit perfect in aceasta atmosfera romantica.

collage_Julien Macdonald

Julian Macdonald

Decolteul, sliturile, decupajele, spatele gol, tulle-ul fin si insertiile crosetate, toate dezvaluind parti din trup, s-au regasit din plin in aceasta colectie. Mesajul e simplu: "Omagiaza-ti corpul!" Piesele realizate cu maiestrie au avut texturi argintii, lucioase, metalice, uneori cu imprimeuri holografice, dar cel mai adesea evidentiate de aplicatiile specifice designerului si de aspectul de solzi de peste care a dat o nota unica de glam intregii colectii. Desi prezentarea a fost un show foarte hot, nu au lipsit elemente masculine: insigne fixate pe jachete militare sau pe centuri late, care au dat un pic de forta rochiilor de sirena. Show-ul a avut loc intr-o biserica din secolul al 19-lea, iar contrastul a fost perfect.

Iti place o anumita colectie din cele prezentate in acest articol?

Citeste si despre NY Fashion Week.


Imagini: Getty Images.